Vår församling stödjer människor i olika projekt över vår värld. Du kan läsa mer i detalj under respektive land vad de olika projekten innebär. Önskar du mer information kan du kontakta missionsrådet: Stefan Bister

Vill du vara med och stödja något av projekten med en gåva, använd församlingens Plusgiro 16 99 75-0.

 

Här är de projekt som vi stöder runt om i världen.

Burma

Myanmar Institute of Theology (MIT) och sport på området.

Burmas folk lider sedan lång tid under ett starkt politiskt förtryck. Som en ljuspunkt i detta land med många folkgrupper drar, som i stora delar av Asien, en kraftig kristen väckelse fram. Ledande i denna rörelse är Myanmar Baptist Union. Det finns nu mer än en million baptister i Burma, eller Myanmar som militärregimen kallar landet.

Genom att skicka ut ”barfotaevangelister” startar man ständigt nya församlingar på nya orter. Burmas baptister har även ett stort socialt engagemang.

För snart 10 år sedan kom ett nödrop från den högre teologiska utbildningen att man var tvingade att skicka hem studenter eftersom den ekonomiska krisen i landet gjorde att många inte hade ekonomisk möjlighet att fullfölja sina studier.

Sedan dess har Elimkyrkan, genom att årligen samla in medel, kunnat hjälpa några hundra studenter att fullfölja sina högre teologiska studier. Läs mer på deras egen sida: (engelska):

https://www.mitheo.com/

Läs mer om Equmeniakyrkans arbete i Bruma:

https://equmeniakyrkan.se/var-mission/varlden/asien/burma/

 

Sat 7

Församlingen stöder sedan många år kristna TV-sändningar på arabiska till Nordafrika och mellersta östern.

Läs mer på SAT-7:s hemsida:

https://www.sat7.org

 

https://www.sat7.org

Vitryssland/Belarus

FAMILJEHEM I ZASLAVL I Vitryssland, eller Belarus som de själva kallar sitt land, stödjer Elimkyrkan sedan många år tillbaka en barmhärtighetssyster via Baptist Union Belarus och Vitrysslandsnätverket Sverige. Hon heter Tanya Litvinko och arbetar tillsammans med sin man Sergey som föräldrarlärare i deras familjehem. De har fyra biologiska barn och åtta ungdomar från barnhem permanent boende hos sig. De bor i Zaslavl, en liten stad strax väster om huvudstaden Minsk. Där fungerar Sergey även som pastor i en baptistförsamling.

Ytterligare barn från barnhem bjuds ungefär en gång varje månad in att under en helg bo i deras familjehem. De anordnar även tillsammans med församlingen barnläger varje år. Församlingen i Zaslavl får ofta njuta av när familjen med vänner sjunger på söndagen i deras kyrka, här på tacksägelsegudstjänsten:

Barnhem besöker familjen med vänner även regelbundet. De sjunger, spelar och visar ibland film eller framför en dockteater för barnen:

Barnhemsbarnen bjuds efteråt på frukt och godis, vilket förstås är uppskattat. Sommaren 2008 bjöd vi in några från Tanyas familj till vårt församlingsläger på Kilsbergsgården för att få lära känna dem mer. De fick en avkopplande tid i Sverige och var mycket imponerade över vårt vackra land. Några lägerdeltagare i samtal med familjen:

 

I maj 2009 ordnade vi tillsammans med Vitrysslandsnätverket en konsertturné i Mälardalen till förmån för byggandet av en minifarm. Familjen besökte många kyrkor, skolor och föreningar där de fick berätta om sitt arbete och framföra sång och musik. Det blev en mycket lyckad turné. Hela familjen samlad för fotografering inför konsertturnén:

 

Här är det konsert i vår församling och Elimkyrkan: Sommaren 2010 bjöd vi återigen in familjen till vårt gememskapsläger, nu på Östgötagården i Rimforsa. Den här gången kunde även fler vänner följa med från deras församling, 2 minibussar med totalt 18 personer fick vi erbjuda en tid i Sverige. Här är de samlade framför båten som ska ta dem hem igen: Läs gärna mer via nedanstående länk.

https://equmeniakyrkan.se/var-mission/varlden/eurasien/vitryssland/

Thailand

BAANCHIVITMAI BARNHEM I THAILAND

Genom personlig kontakt med missionär Eva Olofsson har församlingen kunnat vara med och underhålla detta fantastiska arbete, som bl.a. går ut på att rädda barn från att bli sålda till prostitution.

 

Läs mer på deras egen hemsida:

https://www.baanchivitmai.com/

EVANGELIST I THAILAND

Genom Svenska Baptistsamfundet underhåller Elimkyrkan en evangelist som sprider evangeliet bland pwo-karenfolket i norra Thailand. Vår evangelist finns idag i en systerkyrka i byn Juthaa.

Läs mer på följande länkar:

https://equmeniakyrkan.se/var-mission/varlden/asien/thailand/forsamlingsarbete-i-pwokarendistriktet/

https://equmeniakyrkan.se/var-mission/varlden/asien/thailand/missionsarbetare/

 

Kongo-Kinshasa

I hjärtat av Afrika ligger Kongo-Kinshasa (en gång Belgiska Kongo), som är fem gånger så stort som Sverige och har en befolkning på cirka 75 milj. Sedan 1998 pågår i Kongo ett krig, som har krävt fler dödsoffer än något annat krig sedan Koreakriget 1950-1953. Elva stater har varit inblandade i detta krig, som fortfarande utkämpas mellan regeringssoldater och rebeller i östra Kongo, med inblandning av grannländer. Befolkningen i Kongo hör till de allra fattigaste i världen. Enligt Human Development Index (2012), där FN:s Utvecklingsprogram rankar världens stater efter levnadsstandard, upptar Kongo tillsammans med Niger den allra sista platsen, nummer 186; Sverige ligger på plats 7. För de 71 % av Kongos befolkning, som lever under fattigdomsstrecket, är det en klen tröst, att landet har enorma resurser, då dessa inte kommer befolkningen till godo.

Genom Ekumeniakyrkan fortsätter vi det arbete, som påbörjades i Kongo för mer än 100 år sedan av vårt samfund. Det är i Bandunduprovinsen, 40 mil NO om Kinshasa, som vi samarbetar med CEBU (De Förenade Baptistkyrkornas Samfund). Den människa, som måste leva på mindre än en USD/dag, har inte själv råd att skaffa sig någon Bibel. Därför har våra missionsgåvor använts till biblar och sångböcker på lingala, det bantuspråk, som används i gudstjänsten och är mest gångbart i det dagliga livet. Våra gåvor har också sänts till pastors- och evangelistutbildning vid bibelskolan i Bendela. Församlingen i Kongo står inför ett generationsskifte. Man måste utbilda de människor, som ska föra verket vidare, då äldre pastorer inte längre orkar. Medellivslängden är 47/48 år. Kyrkan behöver också evangelister med kurage nog att trotsa svårigheterna för att nå fram till otillgängliga byar i ett land, som saknar infrastruktur.

 

Kongo har ett utmärkt program för hälso- och sjukvård, men staten ger inga anslag till detta. Därför är man helt beroende av hjälp utifrån. Barn, som har förlorat den ena eller båda föräldrarna, försöker den kristna församlingen hjälpa med skolavgifter och matpaket bestående av torkad fisk, ris, majs, bönor och mjölkpulver. Varje paket kostar 100 kronor. Detta är något som även vi borde kunna hjälpa till med.

Kongo är inte något turistland. Inga journalister rapporterar heller därifrån. Kanske är det därför som det är så svårt att förstå, vilka enorma behov som finns, och vad vi kan göra för att hjälpa våra kristna vänner i Kongo i deras arbete i Herrens och medmänniskans tjänst.